24 januari 2022

Voordelig rijden met een elektrische SUV

3 min read
theorieboek rijbewijs b

De elektrische SUV is bezig aan een grote opkomst. Steeds vaker zien we ze terug op de Nederlandse wegen. Dat is ook niet raar want tegenwoordig kunt u voordelig rijden met een elektrische SUV. Steeds meer merken brengen een eigen variant uit zodat er inmiddels een zeer ruime keuze is. Bijna alle elektrische SUV’s  zijn op dit moment ook als leaseauto beschikbaar. Laten we samen eens wat voordelen van de elektrische SUV bekijken.

Wat is een SUV?

Hoewel de term SUV inmiddels redelijk ingeburgerd is, zijn er toch altijd nog vragen waar de afkorting eigenlijk voor staat. SUV staat voor Sport Utility Vehicle. Eigenlijk bestaan ze al heel lang. Denk maar aan de bekende Range Rover. SUV’s hebben een verhoogde bodemvrijheid en kunnen vaak meer passagiers vervoeren dan een standaard auto. In sommige SUV’s zijn er bijvoorbeeld wel zeven zitplaatsen gecreëerd. Eind jaren negentig werden dit soort auto’s enorm populair in Amerika en Europa. Om marketing redenen werd de term SUV uitgevonden. Een kenmerk dat de auto niet alleen op de weg, maar ook op ander lastiger terrein goed uit de voeten kan.  

Veilig, comfortabel en milieuvriendelijk

De voormalige Range Rover zoals wij die kennen was nu niet bepaald een voorbeeld van een milieuvriendelijke auto. Dat is tegenwoordig wel anders. Alle elektrische SUV’s zijn door de geringe uitstoot nu een stuk milieuvriendelijker geworden en zijn bovendien zeer comfortabel. Ze rijden fluisterstil en zijn bovendien erg veilig doordat ze een lager zwaartepunt hebben. De kreukelzone is een stuk beter ontwikkeld en er zijn geen explosieve brandstoffen meer in de auto aanwezig zijn.

Minder onderhoud nodig

Een elektrische SUV heeft een stuk minder onderhoud nodig dan een standaard auto. In een auto met een benzinemotor bevinden zich zo’n 200 draaiende onderdelen die regelmatig onderhoud nodig hebben door slijtage. Bij een elektrische SUV is dit aantal onderdelen terug gebracht tot 7. Het is bijna niet te geloven maar toch echt waar. Wanneer u een elektrische SUV leaset zijn die onderhoudskosten ook nog eens ingecalculeerd in de maandelijkse premie waardoor uzelf geen onderhoudskosten betaald gedurende de looptijd van het contract. En omdat de elektrische SUV niet veel onderhoud nodig heeft zijn dit ook voor de diverse leasemaatschappijen zeer aantrekkelijke auto’s om in hun wagenpark op te nemen.

Stroom is goedkoper dan benzine

Wanneer u gaat tanken met een SUV kan dat behoorlijk schrikken zijn bij het tankstation. De meeste auto’s beschikken over een ruime tankinhoud en benzine is en blijft duur. De elektrische SUV opladen is een stuk goedkoper. Zeker wanneer u wellicht thuis ook zonnepanelen heeft en u deze opgewekte stroom kunt gebruiken voor het opladen van de auto. Opladen van een elektrische SUV duurt uiteraard wel iets langer dan een tankbeurt met een benzineauto. De accu’s van elektrische auto’s zijn volledig onderhoudsvrij en gaan heel lang mee. Er zijn al elektrische auto’s met een kilometerstand van 500.000 waarvan de accu nog steeds een laadvermogen van 90% heeft. Meestal heeft u een garantie van gemiddeld acht jaar op de accu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *