29 november 2021

Vettige oorbellen en verstopte buisjes

2 min read

Er zijn weinig dingen vervelender dan dingen die wel vies zijn, maar eigenlijk nauwelijks goed schoon te maken zijn. Sieraden, kleine machinale onderdelen of de leesbril, het zijn er voorbeelden van. Die bril blijf je maar poetsen aan je trui, en terwijl je het vet nog eens vrolijk over de bril uitsmeert worden de letters er niet bepaald helderder op. Wat wel verhelderend kan werken is een zogenaamde ultrasoon reiniger. Klinkt heel fancy en de kans is dat je er nooit van gehoord hebt. Wat is zo’n ding eigenlijk?

Een lesje natuurkunde

Een ultrasoon reiniger werkt, zoals de naam eigenlijk al verklapt, met ultrasoon geluid. Ultrasoon geluid is geluid wat te hoog is voor mensen om te horen. Sommige andere diersoorten als katten en steenmarters kunnen ultrasoon geluid wel horen, en zijn dus ook makkelijk uit onze voortuinen en van onder onze auto’s te jagen met een ultrasone pieper. Bekendst is de vleermuis die zijn omgeving niet kan zien maar kan horen met ultrasoon geluid. Ultrasoon geluid is net als al het andere geluid een trilling, en die trilling kan hinderlijk maar ook heel nuttig zijn. Een harde beat op een festival geeft een dreun op de borst, maar een ultrasoon geluid kan viezigheid lostrillen van onze huishoudelijke spulletjes. Dit apparaat kan dus letterlijk spullen schoonpiepen.

Veelzijdige krachtpatser

Een ultrasoon reiniger wordt door veel mensen gebruikt voor het schoonmaken van hun sieraden. Metalen zijn namelijk heel goed schoon te maken met dit apparaat. Het apparaatje is dus ook geliefd bij muntenverzamelaars en mensen die graag zelf aan hun fiets of auto sleutelen en vettige onderdelen weer willen laten blinken. Ook plastic onderdelen zijn echter goed schoon te maken in een ultrasoon bad. En afhankelijk van de gebruikte schoonmaakvloeistof kunnen zelfs elektrische apparaten veilig worden schoongepiept. Als er één plek is waar schoon ook echt schoon moet zijn is het natuurlijk een ziekenhuis, en ook daar worden ze veelvuldig toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *