goedkoopste autoverzekering
verzekering

Is het kiezen van de goedkoopste autoverzekering verstandig?

Niet de beste, maar de goedkoopste autoverzekering. Dat is vaak waar mensen naar zoeken. Gek eigenlijk, want soms is het beter een paar euro extra te betalen voor een veel betere dekking. Dat neemt niet weg dat het overstappen van verzekeraar gemakkelijker is geworden. Heel veel mensen willen elk jaar hun eigen autoverzekering vergelijken met die van een andere verzekeraar. Overigens is er niks mis mee om de goedkoopste autoverzekering te zoeken, want je kunt zo al snel heel veel geld besparen. En als je overstapt naar een andere verzekeraar, dan word je tegenwoordig volledig ontzorgd, Zelfs het afmelden bij de huidige verzekeraar wordt dan voor je geregeld. 

Koop je een auto, dan sluit je ook meteen een verplichte verzekering af

Koop je een auto, dan is het afsluiten van een verzekering verplichte kost. Iedereen die zich met een auto op de openbare weg begeeft, is verplicht de auto te verzekeren. Als je de auto wilt verzekeren, heb je de keuze uit drie basisvarianten: de WA-verzekering, de WA+beperkt casco en de WA+ volledig casco. Deze laatste categorie wordt ook wel eens allrisk verzekering genoemd. Het is dus wettelijk verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Dat is ook meteen de goedkoopste autoverzekering. Ben je WA-verzekerd dan, ben je verzekerd voor de schade die jij aangebracht hebt aan de auto van iemand anders of de schade die je hebt aangericht bij iemand anders. De schade aan je eigen auto is dan dus niet gedekt. Het is de meest uitgeklede versie van de autoverzekering en dus meteen de goedkoopste autoverzekering. 

Vaak worden auto’s tot drie of vier jaar oud allrisk verzekerd

Je kunt echter ook kiezen voor een wat uitgebreidere vorm. Want kies je voor de WA+ beperkt casco verzekering, dan is de auto ook verzekerd tegen diefstal brand en storm- en ruitschade. Dan is de auto echter nog steeds niet verzekerd voor de schade die je oploopt bij een ongeval. Die moet je dus zelf betalen. Niet de goedkoopste autoverzekering, maar wel de meest uitgebreide, is de WA+ volledig casco verzekering. In dat geval gelden alle voorwaarden die ook gelden voor de WA+ beperkt casco en is je auto ook verzekerd tegen de schade die je oploopt bij een ongeval. Dit is de duurste van de drie basisverzekeringen. Doorgaans worden nieuwe auto’s en auto’s tot drie of vier jaar oud op deze manier verzekerd. Of je hiervoor kiest ligt echter aan jezelf.

Soms blijkt je auto al enige tijd oververzekerd

Wat nog wel eens wil gebeuren is dat mensen na verloop van tijd merken dat ze hun auto te duur verzekeren. Je koopt een auto van drie jaar oud en sluit een allrisk verzekering af. Vervolgens kijk je jaren niet naar de verzekering om en is je auto met een leeftijd van acht jaar nog allrisk verzekerd. Je auto is dan oververzekerd. Daarom is het goed om zo nu en dan te toetsen of de verzekering nog recht doet aan de leeftijd en de staat van de auto. Het is zonde om elke maand teveel geld te betalen. 

Zowel voor letselschade als voor schade aan spullen

Behalve de basisverzekeringen is het het overwegen waard om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan in de vorm van een ongevallenverzekering voor inzittenden. Er wordt dan een vast bedrag betaald door de verzekeraar ten gevolge van een ongeval waarbij inzittenden of bestuurder blijvend invalide raken of komen te overlijden. Een andere aanvullende autoverzekering is de schadeverzekering voor inzittenden. Dan wordt er bij een ongeval de schade die inzittenden en chauffeur oplopen als gevolg van een ongeval vergoed. Dat geldt voor zowel de letselschade als de schade aan spullen. Zeker het aanbevelen waard is de rechtsbijstandverzekering. Niet zelden lopen ongevallen uit op een conflict met de tegenpartij. Met een rechtsbijstandverzekering ben je in dat geval altijd verzekerd van juridische ondersteuning. 

Het zoeken naar de goedkoopste autoverzekering

Er is nog meer te verzekeren als je zoekt naar de goedkoopste autoverzekering, Die zul je overigens niet bij de aanvullende verzekeringen vinden. Zo is er nog een extra verzekering beschikbaar voor als je elektrisch rijdt en met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan. Of als er iets aan de hand is met het laadpunt van je eigen auto, moet je naar een volgende laadpunt gesleept worden. Dit valt dan dus onder de verzekering als je die althans afgesloten hebt.

Zoek liever naar de verzekering met de beste prijs- kwaliteitsverhouding

De goedkoopste autoverzekering, dat is dus waar de meeste mensen naar zoeken als ze overwegen om over te stappen. Dat overstappen is steeds gemakkelijker geworden. Alles wordt voor je geregeld. Zelfs het overstappen op zich wordt voor je geregeld. Overigens zou het beter zijn om niet naar de goedkoopste autoverzekering te zoeken, maar naar die met de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Daarom zou je dus eigenlijk ook de polisvoorwaarden bij je zoektocht moeten betrekken. Daar lees je wat wel en niet onder de verzekering valt en daarmee zie je hoe uitgebreid of hoe beperkt een verzekering eigenlijk precies is. Alleen met de polisvoorwaarden binnen handbereik kun je de verzekeringen goed met elkaar vergelijken. 

Benieuwd of jouw autoverzekering goedkoop is?

Voordeliger als je op het platteland woont

Hoe dan ook, of je nou de beste of de goedkoopste autoverzekering zoekt, een autoverzekering moet er komen. Wist je dat de hoogte van de premie ook sterk afhankelijk is van bijvoorbeeld het gewicht van de auto en ook waar je woont? Het is bekend dat een autoverzekering goedkoper is als je op het platteland woont dan in de stad. Dit om de simpele reden dat de kans op een ongeval in de stad nou eenmaal groter is dan op het platteland. Een zwaardere auto is duurder, omdat een zwaardere auto meer schade kan veroorzaken. En zo zijn er dus heel veel verschillende aspecten die belangrijk zijn voor het bepalen van de hoogte van de autoverzekering. Verder wordt er ook gekeken naar de kracht van een auto. Als een auto veel pk’s heeft, is de verzekering ook duurder. Dat omdat je dan hogere snelheden kan behalen.