24 januari 2022

Hoeveel kost een autoruit vervangen?

5 min read

Op het ogenblik dat u geconfronteerd wordt met autoruitschade zult u zichzelf wellicht de vraag stellen hoeveel een autoruit vervangen kost. Dit is niet meer dan normaal, want u wilt uiteraard graag weten waar u precies aan toe bent. De realiteit is echter dat de prijs van een autoruit vervangen wordt gebaseerd op zeer veel verschillende factoren. Zo is het er verschil in het soort autoruit (een originele of een after market autoruit), maar wat ook te denken van het type evenals de vakman waar u een beroep op doet? In elk geval vertellen wij u graag hoe u een kapotte autoruit tegen de best mogelijke prijs kunt laten vervangen en dat zonder ook maar enig kwaliteitsverlies te lijden!

Wat is de prijs voor het vervangen van een autoruit?

Dat veel mensen zich de vraag stellen: “Hoe duur is een autoruit vervangen” is eigenlijk vrij gebruikelijk. Een nieuwe autoruit kopen heeft namelijk de reputatie altijd veel te kosten. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn, in tegendeel. Wist u namelijk dat het kostenplaatje van een nieuwe autoruit kopen altijd afhankelijk is van het soort autoruit waarvoor u kiest? Voordat u zichzelf de vraag stelt voor welke prijs u uw autoruit vervangen kunt is het dan ook belangrijk om te bepalen of u een originele of een after market autoruit wilt. In het eerste geval zult u namelijk rekening moeten houden met een aanzienlijk hogere prijs. Een originele autoruit beschikt namelijk over een merklogo waardoor deze enkel en alleen kan worden verkocht door een erkende merkdealer. Dat geldt niet voor een after market uitvoering die door iedereen kan worden verkocht.

Bij het vergelijken van de prijs voor autoruiten wordt het meteen duidelijk dat een after market autoruit op vlak van aankoopprijs een behoorlijk stuk voordeliger is. Betekent dit ook meteen dat u rekening moet houden met een mindere kwaliteit? Uiteraard niet! Het mooie aan een after market autoruit is namelijk dat deze beschikt over een veel lagere prijs, maar dan wel zonder dat er wordt ingeleverd op vlak van kwaliteit. Dit komt omdat zowel originele als after market autoruiten worden geproduceerd in dezelfde fabriek en bovendien deel uitmaken van dezelfde productielijn.

Autoruit vervangen niet verzekerd, wat nu?

Wanneer u de kosten voor autoruit vervangen wilt weten is het goed om te weten of de auto is verzekerd voor autoruitschade. Een autoruit vervangen terwijl u niet verzekerd bent voor autoruitschade betekent dat u zelf volledig voor de kosten van het herstellen van de ruitschade dient op te draaien. In dat geval kunt u gelukkig wel nog steeds rekenen op de scherpe prijs van een after market autoruit. Wilt u er toch voor zorgen dat u bent verzekerd tegen autoruitschade? In dat geval is het noodzakelijk om een WA+ verzekering of een all risk verzekering af te sluiten.

Een kapotte autoruit vervangen, een vereiste of niet?

Indien u reeds te rade bent gegaan bij één of misschien zelfs meerdere autoruitherstellers zal men u waarschijnlijk hebben aangegeven dat een beschadigde autoruit vervangen altijd verplicht is. Dit is uiteraard niet zo. In bepaalde omstandigheden klopt het inderdaad dat u een afkeuring voor de apk moet vrezen bij een beschadigde autoruit, maar dan moet de autoruitschade hinderlijk zijn voor de bestuurder of een potentieel gevaar zijn voor de medeweggebruiker. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op het ogenblik dat er een flinke barst pal in het gezichtsveld van de bestuurder is gelegen. Dit brengt dan de nodige risico’s met zich mee voor de veiligheid van niet alleen de inzittenden van de auto, maar ook van de andere weggebruikers. Zonlicht of licht van de koplampen van de tegenliggers kan in de barst dermate reflecteren dat dit de bestuurder doet verblinden. Vandaar dat in dit geval het niet tijdig laten herstellen van de autoruitschade dan ook altijd zal zorgen voor een afkeuring voor de apk.

In andere gevallen kan er dan wel sprake zijn van een beschadigde autoruit, deze schade hoeft niet meteen een afkeuring voor de apk met zich mee te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapotte zij- of achterruit. Het feit dat u in deze situatie geen afkeuring hoeft te vrezen voor de apk betekent niet dat u er niet goed aan doet om de schade zo snel mogelijk te laten herstellen. Doet u dit niet, dan kunnen de kosten voor autoruit vervangen wel eens een stuk hoger uitvallen dan u verwacht. In ieder geval loopt u met het niet herstellen van een beschadigde autoruit de volgende risico’s:

  • Een kapotte zij- of achterruit kan er voor zorgen dat er bij regenachtig weer water in de auto naar binnen komt. Dit water kan niet alleen de bekleding van het interieur doen beschimmelen, daarnaast kan ook de elektronica worden beschadigd. Het spreekt voor zich dat het verhelpen van deze schade heel wat extra geld kan kosten.
  • Wanneer er sprake is van een volledig verdwenen autoruit (de zij- en achterruiten van een auto zijn gemaakt van gehard glas waardoor ze bij autoruitschade veelal in ontelbare stukken uit elkaar spatten) loopt u een aanzienlijk groter risico op inbraak en diefstal. Zo kunnen verschillende onderdelen worden gestolen, maar ook het volledige voertuig.
  • Rijden met een beschadigde of volledig kapotte autoruit betekent dat u wordt blootgesteld aan de invloeden van het weer. Tijdens de koude, donkere winterdagen rijden kan er dan ook voor zorgen dat u het behoorlijk koud krijgt in uw auto.

Hebben de kosten voor het vervangen van een autoruit u een beetje doen schrikken en denkt u er over na om dit karwei dan maar even uit te stellen? In dat geval is het absoluut aan te raden om rekening te houden met de bovenstaande nadelen.

Een autoruit vervangen uitbesteden

Een beschadigde autoruit vervangen is één ding. Het spreekt echter voor zich dat u op dit vlak over meerdere mogelijkheden beschikt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de achterruit zelf te vervangen, maar u kunt dit karwei ook uitbesteden aan een professionele partij. Als houder van een garage of als hobbyist heeft u bij ons de mogelijkheid om er voor te kiezen om gewoon een losse after market autoruit te bestellen en zelf de plaatsing voor uw rekening te nemen. Dit is niet zo vanzelfsprekend, want veel autoruitherstellers vereisen dat u ook meteen de montage van de nieuwe autoruit uitbesteed. Dat is niet bij iedereen het geval, waardoor u kunt rekenen op een extra kostenbesparing.

Hoe duur is een autoruit vervangen op locatie?

Wanneer u het vervangen van uw beschadigde autoruit gaat uitbesteden zult u merken dat dit kan gebeuren op verschillende locaties. Dat is ook belangrijk, want in bepaalde gevallen is rijden met uw auto bij autoruitschade helemaal niet meer mogelijk. Wat bijvoorbeeld te denken van het ogenblik waarop de voorruit van uw auto volledig is verbrijzeld of indien er sprake is van een grote barst pal in het gezichtsveld van de bestuurder? In dat geval kan de beschadigde autoruit door een autoruithersteller perfect op locatie worden vervangen. Zo hoeft u geen enkel onnodig risico te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *