24 januari 2022

De beste tips om de levensduur van banden te verlengen

2 min read
autobanden

In het algemeen hebben automobilisten de neiging het onderhoud en de controle van de banden te vergeten of er weinig belang aan te hechten en er soms te veel tijd aan te besteden, of althans meer dan aanbevolen, wat een risicofactor is tijdens het rijden.

Autobanden zijn het enige contactpunt tussen uw auto en de grond, dus regelmatig controleren van hun conditie is een must. Daarom hebben wij een gedetailleerde lijst met tips opgesteld op basis van de richtlijnen van bekende merken zoals Goodyear, zodat u de levensduur van uw banden zonder risico kunt verlengen en ook nog geld kunt besparen.

autobanden

1. Voer een visuele inspectie uit voordat u gaat rijden

Het is raadzaam om uw banden te controleren op slijtage voordat u de weg op gaat, dit is heel gemakkelijk te doen omdat het profiel van de band een snelle aanwijzing is, deze zullen diep en ondiep zijn, meestal wanneer de slijtage de ondiepe kanalen bereikt heeft, dit een indicatie dat uw banden snel moeten worden vervangen omdat zij een gemiddelde slijtage van 50 – 60% hebben bereikt.

2..Handhaving van de juiste bandenspanning

De bandenspanning heeft een grote invloed op de bandenslijtage. Hoger dan de normale druk, die de centrale loopvlak slijtage verhoogt en contactoppervlak met de grond vermindert, wat dan tot een verlies aan grip leidt. Als de druk lager is dan normaal, treedt er slijtage op aan de buitenkant. Een gelijkmatige slijtage is belangrijk om vervorming van de band te voorkomen.

3. Hard optrekken en hard remmen zijn schadelijk voor de vredestein quatrac 5.

De manier waarop u rijdt is een andere factor die ongetwijfeld van invloed is op de bandenslijtage. Zeer snel accelereren leidt tot meer slijtage door opwarming en wrijving op het wegdek, net zoals onmiddellijk remmen, vooral bij hoge snelheden, kleine, bijna onmerkbare stukjes rubber kan doen loskomen, maar deze zullen aan het einde van de dag zeer merkbaar zijn als dit gedrag constant is.

4. Bochtenwerk bij hoge snelheid

Hoe hoger de snelheid, hoe groter de opwarming en dus de uitgeoefende tractie, wat resulteert in een grotere slijtage van de band, die beter zichtbaar is aan de buitenkant van het loopvlak. Dit geldt ook voor winterbanden.

5. Correct uitgelijnde besturing

Dit is een belangrijk punt om de levensduur van uw banden te verlengen. Als de besturing niet goed is uitgelijnd, worden de wielen verkeerd ondersteund, waardoor de banden ongelijk slijten en het loopvlak vervormt, wat leidt tot meer slijtage in het getroffen gebied en de levensduur van de banden zeer snel vermindert.

Met deze 5 belangrijke punten hebt u nu de informatie die u als expert in de praktijk kunt brengen om de levensduur van uw banden te verlengen, geld te besparen en de rijveiligheid te verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *